Ondersteuning

(Over)belaste mantelzorger

Mantelzorgers zijn in allerlei situaties te vinden. Mantelzorg is ook van alle leeftijden. In sommige situaties waarin de zorg veel is en soms ook steeds zwaarder wordt, kan het gebeuren dat mantelzorgers het overzicht in hun zorgsituatie wat kwijt (dreigen te) raken door de zorg. Het Steunpunt biedt hulp door met de mantelzorger de situatie in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door middel van het invullen van het zgn. ‘Zorgkompas’, een formulier aan de hand waarvan de mantelzorgsituatie wordt doorgenomen. Vanuit het Zorgkompas wordt in veel gevallen helder waar de mantelzorger belasting ervaart. Is dat te weinig ontspanning of juist het niet kunnen overdragen en delen van zorgtaken? Wanneer de knelpunten zijn geïnventariseerd, wordt er een actie- en werkplan gemaakt om de knelpunten waar mogelijk concreet aan te pakken.

Test uw zorgsituatie

Stress heeft te maken met de hoeveelheid spanning of druk die we ervaren. Wanneer de eisen die aan u gesteld worden overeenkomen met wat u aankunt, wordt gesproken over gezonde spanning. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn met elkaar in evenwicht.
Problemen ontstaan wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Wanneer u het druk heeft en vaak bezig bent om aan taken en verlangens van uzelf en uw omgeving te voldoen, loopt u het risico overbelast te raken.

Hoe ervaart u uw zorgsituatie? Met behulp van deze uitspraken krijgt u inzicht in uw zorgsituatie.
Klik hier voor de test.

MantelzorgNL helpt jou helpen

MantelzorgNL is de landelijke organisatie die helpt om te kunnen zorgen voor een ander. We bieden ondersteuning middels producten, diensten en onze Mantelzorglijn. Ook behartigt MantelzorgNL de belangen van mantelzorgers in de politiek, zowel landelijk als lokaal. Samen met meer dan 350 lokale organisaties zetten we ons met hart en hoofd voor hen in. Ben je op zoek naar informatie over mantelzorg ga naar de website www.mantelzorg.nl.

Bel de Mantelzorglijn 
Zorg je voor een ander en heb je vragen of behoefte aan ondersteuning? Of wil je graag je verhaal kwijt? Bel dan de Mantelzorglijn van MantelzorgNL
Telefoon: (030) – 760 60 55.

 

Aanmelden

Mocht u meer informatie willen over deze vorm van hulp of als u graag zelf een gesprek wilt hierover, bel het Steunpunt, (0341) 25 72 42 of vul het contactformulier in.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world